Badlands

Badlands USA 1973 Regi og manus Terrence Malick Med Sissy Spacek, Martin Sheen, Warren Oates 1t 34m DCP Engelsk tale, utekstet Aldersgrense 15 år

Forestillinger

Dato

Tid

Billettsalg

Torsdag 14.09.

20.15

Søndag 17.09.

18.00

Torsdag 21.09.

18.00

En moderne tidløs klassiker. 

Dette er Terrence Malicks imponerende og svært omdiskuterte debutfilm. Med virtuos regi og god kontroll over virkemidlene laget han en ­anti-nostalgisk og samfunnskritisk Bonnie og Clyde-historie, inspirert av Charles Starkweather og Caril Ann Fugates grusomme mord-turné i 1958. I filmen spiller Martin Sheen og Sissy Spacek Kit og Holly – to karakterer gjennomsyret av den trivielle masse­kulturen som drømmer om en annen verden. Realiseringen av fantasiene deres ender i tragedie, mest fordi Kit gang på gang trykker på avtrekkeren som en gammel pistolhelt.

Badlands ses gjerne som en av de mest betydningsfulle debutene i moderne amerikansk filmhistorie. Den kan plasseres inn i en lang rekke filmer fra USA om unge lovløse, men har likevel sine helt spesielle særtrekk. Et av dem er tenåringsjenta Hollys fortellerstemme, som gir publikum hennes versjon av møtet med den 25 år gamle søppeltømmeren Kit, oppgjøret med faren som nekter dem deres kjærlighet, og flukten og drapene de utfører. For Holly er Kit en kjekk James Dean-lignende fyr som hun håper skal få henne ut av den kjedelige småbyen faren har flyttet til. Hun beskriver eventyret med Kit ved hjelp av romantiske klisjeer, i sterk kontrast til den uhyggelige virkeligheten hvor han har en sosiopatisk appetitt på grusom, blind vold. Filmen defineres av denne motsetningen av hva vi ser og hva vi hører.

Et annet særtrekk er regissørens nydelige bilder av den voldsomme, men vakre naturen rundt karakterene. Fra de bor i et trehus i skogen til de driver rundt i støvet og ørkenen i Badlands-landskapet i Montana gis omgivelsene like mye oppmerksomhet som selve handlingen. Den poetiske og harmoniske framstillingen av natur og landskap, gjerne i kontrast med karakterenes handlinger og følelser, kan man gjenfinne i alle Malicks senere filmer.