Eksorsisten – Director’s Cut

The Exorcist USA 1973 Regi William Friedkin Manus William Peter Blatty Med Ellen Burstyn, Linda Blair, Max von Sydow, Jason Miller, Lee J. Cobb 2t 12m DCP Engelsk tale, utekstet Aldersgrense 15 år

Forestillinger

Dato

Tid

Billettsalg

Torsdag 31.08.

18.00

Lørdag 02.09.

20.00

Torsdag 07.09.

20.15

Skrekkfilmklassikeren fyller 50 år og vi feirer med en 10 min lengre og forbedret versjon!

Historien om hvordan den 12 år gamle jenta Regan MacNeill (Linda Blair) blir besatt av djevelen har blitt omtalt som en av de skumleste filmene noensinne – fortsatt! Basert på romanen av William Peter Blatty med samme navn, som igjen baserer seg på virkelige hendelser fra Maryland i 1949, gjør historien enda skumlere.

Innspillingen av Eksorsisten er legendarisk. Merkelige ulykker inntraff flere ganger. Ellen Burstyn fikk brist i ryggen etter et fall under opptak, men Friedkin ble så fornøyd med hennes autentiske smerteskrik at han benyttet opptaket i den endelige versjonen av filmen. Andre skuespillere døde kort tid etter de spilte inn sine scener. Settet brant plutselig ned ved en anledning uten at man fant noen årsak til brannen. Disse hendelsene ledet til den slitesterke myten om at filminnspillingen var forbannet – og i tillegg til de mulige overnaturlige hindrene, måtte skuespillerne lide seg gjennom Friedkins uberegnelige og uregjerlige temperament.

Lanseringen ble også et fenomen.Publikum spydde i kinosalene, besvimte, i et tilfelle spontanaborterte en kvinne under en visning. Media var i harnisk og personer som trodde at de selv eller noen de kjente var besatt av djevelen, flokket til de katolske kirkene. Warner på sin side så pengene rase inn på konto og Eksorsisten var i en periode den mest innbringende filmen noensinne laget.