Rio Bravo

Rio Bravo USA 1959 Regi Howard Hawks Med John Wayne, Dean Martin, Ricky Nelson, Angie Dickinson, Walter Brennan, Ward Bond, John Russell, Pedro Gonzalez Gonzalez, Estelita Rodriguez, Claude Akins 2t 21m DCP Engelsk tale, utekstet Aldersgrense 15 år

Forestillinger

Dato

Tid

Billettsalg

Fredag 29.09

20.30

Søndag 01.10

17.00

Rio Bravo er uten tvil en av de beste og kuleste westernfilmene som er laget. Det er særlig den dvelende stilen og den trykkende stemningen som gjør filmen så tilfredsstillende severdig. I tillegg er det mye humor – spesielt i forholdet mellom keitete John Wayne og flørtende Angie Dickinson.

Wayne spiller sheriff Chance i en søvnig småby på grensa til Mexico. Han holder broren til sjefsskurken fanget og kjemper mot bandittene som terroriserer byen. Han vil ordne opp selv, men etterhvert innser han at trenger hjelp – selv om det er fra en kvinne, en alkoholiker i Dean Martins skikkelse og en ung syngende cowboy – Ricky Nelson. Det er karakterene som stjeler showet. Den knotete flørtingen mellom Wayne og Dickinson er ubetalelig, det samme er samspillet mellom Wayne og hans to sheriffassistenter. Filmen tar seg god tid og gir plass til en rekke glitrende “ventescener”, som når Wayne & co. sitter i fengselet og hører tonene fra et meksikansk mariachi-orkester utenfor som spiller den meksikanske dødsdansen.

Dette er klassisk western og en av de beste og siste av sitt slag. En film hvor troen på det gode mot det onde fremdeles er sterk. Etter dette mistet westernfilmen betydning, før regissører som Sam Peckinpah og Sergio Leone tok den i nye retninger senere på 60-tallet.

Rio Bravo vises i samspill med Rosendal Teaters premiere på Symbiotic Stages (Rosendal Remains) 28.-30. september. Denne scenografiske verket er skapt av Jakob Oredsson, kunstner, arkitekt og scenograf, og for tiden kunstnerisk stipendiat ved Akademi for Scenekunst (NTA) ved Høgskolen i Østfold (HiØ) med prosjektet Scenografi som Symbiose, 2020-2023.

Jakob Oredsson benytter et omfattende bilde- og videomateriale fra Rosendal Teaters historie i sitt verk, deriblant også elementer fra Rio Bravo, som var den siste filmen som ble vist på Rosendal da den kommunale kinodriften ble avviklet i 1986. Sju år senere ble Filmhuset Rosendal etablert av Cinemateket Trondheim og Trondheim Filmklubb, og Cinemateket hadde Rosendal Teater som fast visningssted fra 1993 til 1999. Cinemateket Trondheim fyller 30 år høsten 2023, og vi er glade for å kunne minnes vår egen Rosendal-historie gjennom Symbiotic Stages (Rosendal Remains).