Soleil ô

Soleil ô Frankrike, Mauritania 1969 Regi Med Hondo Med Robert Liensol, Théo Légitimus, Ambroise M’Bia 1t 38m DCP Fransk og arabisk tale, engelsk tekst Aldersgrense 15 år

Forestillinger

Dato

Tid

Billettsalg

TrAP

Tirsdag 12.09.

18:00

En sjelden mulighet til å se Med Hondos revolusjonære klassiker. 

Soleil ô forteller om en ung mauritansk mann i 60-tallets Paris, som sliter med å finne arbeid og husvære. Utdannelsen hans viser seg å være irrelevant og han blir møtt med utnyttelse, ukvemsord og fordommer.

Soleil ô syder av en nødvendighet etter å bli laget. Hondo baserte seg på personlig observasjon i sin skildring av hvordan afrikanske menn i arbeidsmigrasjon til Frankrike måtte tilpasse seg et system av hvitt overherredømme, tilsvarende den ny-kolonialismen Franz Fanon tidlig i samme tiår observerte ville etterfølge europeisk okkupasjon av land på det afrikanske kontinentet.

Med Hondo benytter ikke realistisk narrativ og slår an tonen i en slags animert forfilm. Gjennom klipp, Hondos egen kommentarstemme og et aktivt søkende kamera får en eksperimenterende effekt av å løse opp skillet mellom fiksjon, det dokumentaristiske og essay-formatet.

Med Hondo kom til Frankrike i 1959, for så å overleve fra inntekter fra en rekke strøjobber. På 60-tallet begynte han som statist i og dubber av tv- og film-innspillinger, for senere å få filmfoto-oppdrag. Da han i 1965 begynte innspillingen av Soleil ô, var det som et fullstendig selvfinansiert prosjekt som det tok fire år å gjøre ferdig. I 1970 ble filmen vist i Cannes og på Locarnofestivalen, hvor den vant prisen for beste film.

Vi viser Soleil ô i en restaurert utgave fra Cineteca di Bologna. Filmen inngår i World Cinema Foundations verdensarvserie og er å regne som en klassiker innen afrikansk filmarv.

Om restaureringen
Filmen er restaurert av Cineteca di Bologna ved L’Immagine Ritrovata-laboratoriet i samarbeid med Med Hondo. Restaureringen ble støttet av Hobson/Lucas Family Foundation og The Film Foundation’s World Cinema Project.

Serien på fire filmer er kuratert av Hanan Benammar og Brynjar Bjerkem for kunstprodusenten Transcultural Arts Production (TrAP) og vises på cinematekene i Oslo, Trondheim, Bergen og Tromsø.