Thief

Thief USA 1981 Regi Michael Mann Med James Caan, Tuesday Weld, Willie Nelson, Jim Belushi, Robert Prosky, Dennis Farina 2t 03m DCP Engelsk tale, utekstet Aldersgrense 15 år

Forestillinger

Dato

Tid

Billettsalg

Lørdag 30.09.

20.00

Onsdag 04.10.

18.00

Michael Manns mye omtalte debutfilm fra 1981.

James Caan spiller Frank, en profesjonell tyv som er spesialist på åpning av selv de mest sikre safer. Han begynner å se seg lei av sitt kriminelle virke og prøver etter beste evne å avslutte det, for å leve et mest mulig normalt liv med kvinnen Jessie, ypperlig spilt av Tuesday Weld. Han går med på å gjøre en på papiret enkel jobb for mafiaen, som derimot har andre planer for Frank når jobben er gjort.

Thief, som opprinnelig ble lansert under tittelen Violent Streets(Nådeløse gater i Norge) er regissør Michael Manns første helaftens spillefilm. Filmen, som er basert på boken The Home Invaders av Frank Hohimer, fikk blandet mottakelse da den hadde premiere i konkurranseprogrammet på filmfestivalen i Cannes, men gjorde uansett at en filmverden fikk øynene opp for Michael Mann som en interessant filmskaper, med teft for spenning og gode karakterer. Mann hadde flere kriminelle med på laget som “tekniske rådgivere” for filmen, og dens minimalistiske neo-noir stil ga en solid forsmak på den type filmer Mann skulle gjøre i fremtiden, samtidig som den i dag regnes som en stor inspirasjonskilde for andre regissører i generasjonen som kom etter. James Caan, som gikk bort i fjor, uttalte flere ganger at dette var hans egen favoritt blant filmene han hadde laget – på linje med Gudfaren.