Daughters of the Dust USA 1991 Regi og manus Julie Dash Foto Arthur Jafa Musikk John Barnes Med Cora Lee Day, Barbara O, Alva Rogers, Trula Hoosier, Umar Abdurrahamn 1t 52m DCP Engelsk og gullah tale, norsk tekst Aldersgrense 12 år
Forestillinger | Dato | Tid | Billettsalg |
TrAP | Lørdag 19.10. | 19:30 |
Vakkert og emosjonelt om familie, kultur og oppbrudd i amerikansk indiefilm.
Det er tidlig på 1900-tallet. Familien Peazant bor på en liten øy utenfor Georgia-kysten, dit deres forfedre kom som slaver fra Vest-Afrika mange hundre år tidligere. Øyboerne har utviklet sitt eget språk, gullah, og kultur, basert på ulike afrikanske tradisjoner iblandet lokal innflytelse. Familien gjør sitt beste for å forvalte denne kulturarven i en verden i forandring, men flere ønsker nå å forlate øya til fordel for fastlandet og en mer moderne livsstil, enda lengre fra røttene. Om identitet eller muligheten for et bedre liv skal veie tyngst, har alle ulike svar på.
Da regissør Julie Dash debuterte med Daughters of the Dust plasserte hun seg i samme tradisjon som fortellere som Toni Morrison og Alice Walker. Filmen var den første av en kvinnelig afro-amerikansk regissør som fikk distribusjon i USA, og den ble berømmet for sitt vakre filmfoto, ikke-lineære narrativ og ikke minst dialogen på gullah. Filmen ble relansert i 2016 med visning på Toronto filmfestival og en restaurert versjon på kino, og fikk dessuten en del oppmerksomhet som inspirasjonskilde for Beyoncés album Lemonade samme år.
Daughters of the dust vises som et supplement til filmserien «Når månen stiger ut av mørke», en nasjonal filmsatsing i samarbeid med Cinematekene i de fire største byene. Gjennom ritualer, drømmer og et surrealistisk bildespråk, inviterer regissørene oss inn i smertefulle historier hvor søken etter helbredelse står sentralt. De antyder at helbredelse er en kollektiv reise, der arbeid med fortiden og omfavnelsen av ritualer kan bidra til å skape en mer håpefull fremtid.
Serien er kuratert av Hanan Benammar og Brynjar Bjerkem for Transcultural Arts Production (TrAP) og vises på cinematekene i Oslo, Trondheim, Bergen og Tromsø.
TrAP har gjennom flere filmserier undersøkt hvordan film kan bidra til å identifisere fordeling av makt og fremme nytenking om egen samtid. I år føler vi at verden på kort tid har gjennomgått nok juling, og at det er på tide å sette fokus på helbredelse fra traumene. Les mer
Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.