The Big Challenge på Cinemateket!


0 Comments

Cinemateket har håndplukket et omfattende spesialprogram som presenteres i samarbeid med NTNUs vitenskapsfestival The Big Challenge (16.-19. juni). Filmene er knyttet både til The Big Challenge sine hovedtema og til noen av forskningsmiljøene ved NTNU som Cinemateket samarbeider tettest med, og det blir eksklusive visninger og spennende innledninger til filmene, hver dag under festivalen.

Festivalens første dag er også åpningen av byprogrammet på The Big Challenge, og Cinemateket inviterer alle inn helt gratis for å se våre tre filmer den dagen: Kortdokumentaren Off the Grid kl 17.30, Dødsårsak: Ukjent kl 18.00 og den storslåtte Anthropocene: The Human Epoch kl 20.00. Byprogrammet består av mer enn 75 ulike arrangementer, og Cinemateket er tungt representert. I tillegg til åpningsdagens program har vi to filmvisninger både mandag, tirsdag og onsdag.

Anthropocene: The Human Epoch

Off the Grid, Dødsårsak: Ukjent og Anthropocene: The Human Epoch tar tak i festivaltema som miljø og bærekraftighet, og vitenskapen versus det kommersielle. Hatets vugge av Håvard Bustnes er også en del av programmet vårt, den aktualiserer kampen om “sannhet” i dagens polariserte politiske virkelighet. Les mer om The Big Challenge og festivalens tema her.

NTNU er en veldig viktig samarbeidspartner for Cinemateket, og for å feire godt samarbeid og for å vise fram noe av det fremragende forsknings- og undervisningsarbeidet som gjøres på NTNU har vi invitert Institutt for kunst- og medievitenskap og Institutt for musikk inn til egne spesialvisninger, med innledninger fra instituttenes fremragende forskere og utøvere. Fra filmvitenskap kommer Julia Leyda for å introdusere miljø-scifi-filmen Soylent Green, og musikkvitenskap stiller med professor John Howland som skal snakke om Frank Sinatra før visningen av Pal Joey!

Pal Joey

Fra Institutt for musikk kommer også universitetslektor Espen Berg, som introduserer Whiplash. Og sist men ikke minst, vi får besøk av Ola Kvernberg, som selvsagt er godt kjent som musiker og komponist, og som mange vet – han er tidligere student ved en av NTNUs største stolheter, jazzlinja. Vi viser konsertfilmen Mechanical Fair med Ola Kvernbergs eget orkester, og vi møter hovedpersonen selv før visningen.

Flere av The Big Challenge-filmene har ekstravisninger i dagene etter selve festivalen, så det blir flere sjanser til å få med seg et program som vi er veldig stolte av å ha fått satt sammen. Her er mer info om filmene:

Off the Grid

Off the Grid (Vegard Dahle, Norge 2019)
Utan å ta opp lån bestemmer Ola seg for å byggje eit flyttbart minihus. Huset skal rense regnvatn, få strøm frå sola og kompostere avføring. Slik vil han vise at det er mogleg å leve bærekraftig samtidig som han har eit rikt liv. Faren hans er derimot skeptisk, og syns heller at Ola burde følgje den trygge vegen i familiebedrifta. Kortdokumentaren Off the Grid er laga av Spætt film fra Trondheim.

12m – Norsk tale, utekstet – Tillatt for alle

Søndag 16.06 kl 17.30 – Cinemateket (Gratis inngang)

Dødsårsak: Ukjent

Dødsårsak: Ukjent (Anniken Hoel, Norge 2017)
I 2005 dør Renate, søsteren til regissør Anniken Hoel. Dødsårsaken klassifiseres som ukjent, og når Anniken begynner å nøste opp i omstendighetene rundt søsterens mystiske dødsfall, oppdager hun at Renate er en av mange som har mistet livet under behandling med antipsykotika. Dette igangsetter en global etterforskning av legemiddelindustrien og hvordan de har gjort potensielt dødelige medikamenter til bestselgere – årlig omsatt for mange milliarder.

1t 28m – Norsk og engelsk tale, norsk tekst – Aldersgrense 12 år

Søndag 16.06 kl 18.00 – Cinemateket (gratis inngang)
Tirsdag 18.06 kl 21.00 – Cinemateket

Anthropocene- The Human Epoch

Anthropocene: The Human Epoch (Baichwal/Burtynsky/de Pencier, Canada 2018)

Denne dokumentaren tar oss med fra marmorutvinning i Italia, via litiumproduksjon i den sør-amerikanske Atacama-ørkenen, til verdens største gravemaskin i Tyskland. Den argumenterer for at menneskeheten har endret jordkloden på et slikt altomfattende vis at vi nå har gått inn en ny geologisk tidsalder: Antropocen. Dette er den vitenskapelige termen for menneskets tidsalder, og gjennom ti år har en gruppe forskere samlet bevis for at vår nåværende tidsalder, holocen, er over, og at antropocen har begynt. Jennifer Baichwal, Nicholas de Pencier og Edward Burtynsky er et prisvinnende regissørteam som tidligere har regissert Manufactured Landscapes (2006) og Watermark (2013), som sammen med Anthropocene: The Human Epoch (2018) utgjør en trilogi. 

1t 28m – Engelsk tale, engelsk tekst – Tillatt for alle

Søndag 16.06 kl 20.00 – Cinemateket (gratis inngang)
Torsdag 20.06 kl 18.00 – Cinemateket

Whiplash

Whiplash (Damien Chazelle, USA 2014)

Andrew Neyman er en 19 år gammel student ved et av USAs beste musikkakademier. Hans instrument og store lidenskap er trommer. Han har muligheten til å bli en jazzmusiker i toppklasse, men det betyr også at han må ofre det meste av tiden sin til å øve. Andrew setter seg stadig høyere mål, med skolens fryktede jazzlærer Terrence Fletcher som sin skruppelløse mentor.

Filmen innledes av Njål Ølnes, som er postdoktor ved NTNU Instutt for musikk.

1t 46m – Engelsk tale, norsk tekst – Aldersgrense 12 år

Mandag 17.06 kl 18.00 – Cinemateket (i samarbeid med NTNU Institutt for musikk)
Fredag 21.06 kl 20.00 – Cinemateket (ekstravisning uten innledning)

Soylent Green

Soylent Green (Richard Fleischer, USA 1973)

Året er 2022. Overbefolkning, forurensning, klimaendringer og ressursmangel truer jordas befolkning. Svaret for myndighetene er Soylent Green, et kunstig næringsprodukt som store deler av befolkningen har blitt helt avhengig av. Når politietterforskeren Frank Thorn jobber med en sak snubler han over opplysninger om Soylent Corporation som truer med å ryste samfunnet rundt han.

Filmen innledes av Julia Leyda, førsteamanuensis i filmvitenskap ved NTNU.

1t 37m – Engelsk tale, utekstet – Aldersgrense 15 år

Mandag 17.06 kl 20.30 – Cinemateket (i samarbeid med NTNU Institutt for kunst- og medievitenskap)
Fredag 21.06 kl 18.00 – Cinemateket (ekstravisning uten innledning)

Pal Joey

Pal Joey (George Sidney, USA 1957)

Musikalsk filmklassiker med Frank Sinatra, som spiller en selvopptatt nattklubbsanger som må velge mellom den rike sosietetsdamen som kan hjelpe karrieren hans, og korjenta som har kapret hjertet hans. Rita Hayworth og Kim Novak spiller de to rivaliserende damene, og filmen inneholder en rekke klassiske Rodgers and Hart-låter.

Filmen introduseres av John Howland, som er professor i musikkvitenskap ved NTNU.

1t 51m – Engelsk tale, utekstet – Aldersgrense 15 år

Tirsdag 18.06 kl 18.00 – Cinemateket (i samarbeid med NTNU Institutt for musikk)
Torsdag 20.06 kl 20.00 – Cinemateket (ekstravisning uten innledning)

Mechanical Fair (André Løyning, Norge 2019)

Denne konsertfilmen dokumenterer framføringen av Ola Kvernbergs storslåtte ‘magnum opus’ Mechanical Fair på Moldejazz i 2016. Verket ble gitt ut på plate to år tidligere, og som Artist in Residence på festivalen i 2016 fikk Kvernberg mulighet til å sette opp den mest storslåtte utgaven av Mechanical Fair så langt. Med musikere som Anja Lauvdahl, Kristoffer Lo, Eirik Hegdal, Kirsti Huke og hele TrondheimSolistene er konserten her dokumentert i all sin prakt.

Filmen innledes av Ola Kvernberg, musiker og tidligere student ved Jazzlinja på Insitutt for musikk ved NTNU.

1t 10m – Norsk tale, utekstet – Tillatt for alle

Onsdag 19.06 kl 18.00 – Cinemateket (i samarbeid med NTNU Institutt for musikk)

Hatets vugge

Hatets vugge (Håvard Bustnes, Norge 2018)

Dokumentarfilmskaper Håvard Bustnes får innpass hos det høyreekstreme partiet Gyllen daggry i Hellas, i en periode der mange fremtredende ledere sitter fengslet. Bustnes intervjuer en kone, en datter og en mor som nå har overtatt styringen, og mens de regelmessig stopper intervjuene for å sikre at det gikk slik de ønsker, lar Bustnes bare kamera gå. Det resulterende materialet, supplert med arkivopptak, gir ikke rom for tvil om dette politiske partiets alarmerende ståsted, og avslører en stadig bredere kløft mellom klare fakta og politisk spill. 

1t 32m – Engelsk tale, norsk tekst – Aldersgrense 12 år

Onsdag 19.06 kl 20.00 – Cinemateket

Categories: